Plat

  • Número d’inventari: 13984
  • Lloc de troballa: Ajuntament de Maó
  • Material: Pisa estannífera
  • Mides: Alt: 6,5 cm; Diàmetre: 25,5 cm; Diàmetre base: 8,5 cm
  • Context cultural: Edat mitjana cristiana
  • Cronologia: 1300-1330

Plat pla de pisa estannífera de color beix amb una vora ampla i amb peu diferenciat. Al centre del plat presenta una decoració feta amb coure i manganès que dóna a aquesta els característics tons verds i negres. El motiu decoratiu central és un ocell que ocupa quasi tot el plat. L’orla està formada per una decoració d’un anell verd emmarcat per dues línies en manganès que tanquen el plat.

Aquest plat va aparèixer a unes excavacions d’urgència que es van fer a l’edifici de l’Ajuntament de Maó entre els anys 1977 i 1978. Aquesta peça va ser trobada conjuntament amb altres dos plats de les mateixes característiques. Aquests tres plats, juntament amb dues escudelles de Paterna decorades amb motius heràldics recuperades en unes excavacions a la plaça de la Constitució ens situen, cronològicament parlant, a la primera ocupació de la ciutat després de la reconquesta de 1287.

Un dels centres més importants de producció d’aquesta ceràmica -entre els diversos que devien existir a Catalunya- era Manresa, ciutat que, al segle XIII, probablement doblava la població actual i on els ceramistes formaven un dels Gremis principals

Les peces bicolors de Manresa empren el verd i el manganès com a línia del dibuix no com a color per reomplir els motius decoratius, a diferència de les ceràmiques de Terol i paterna. Freqüentment la disposició dels motius decoratius és la centrada i en comptades ocasions es disposen d’una manera radial.

Bibliografia:

  • BATLLORI I MUNNÉ, Andreu; LLUBIÀ I MUNNÉ, Lluis Mª. Ceràmica catalana decorada. Barcelona: Galerías Costa, 1949. p. 56/ il. 8.