Myotragus Balearicus

  • Número d'inventari: 18995
  • Lloc de troballa: Cova d'Es Rovellar, es Migjorn Gran
  • Material: Os
  • Cronologia: 125000-2700 a.C.

Crani parcialment complet ben conservat de Myotragus balearicus. 

Aquesta espècie de cabra de 45 centímetres d'alçada i uns 30 quilos de pes, que habitava Menorca i Mallorca abans de la colonització humana, va ser el resultat d'una evolució, de cinc milions d'anys en condicions d'aïllament. Va ser descoberta per la paleontòloga britànica Dorothea Bate el 1909 i el seu nom significa "cabra-rata".

Aquesta espècie va evolucionar de manera molt diferent a la dels seus parents continentals. La falta de depredadors va afavorir el desenvolupament d'una vista frontal que, tot i que li va reduir el camp de visió, li permetia enfocar i captar millor les distàncies. Les extremitats, curtes i robustes, juntament amb la fusió d'alguns ossos li van restar agilitat i rapidesa, però li van confirmar un caminar pesat i segur. També és una raresa evolutiva els seus dos incisius de creixement continu, propi d'alguns rosegadors.

Les restes més recents d'aquesta espècie trobades fins ara a Mallorca se situen cap al 2800-2500 aC. Aquesta data és molt pròxima a la colonització humana de les illes, per la qual cosa és possible que fos la causa de la seva extinció.