Creu de santa Àgueda

  • Número d’inventari: R1314
  • Lloc de troballa: Castell de Santa Àgueda, Ferreries
  • Material: Pedra
  • Mides: 71,5 X 69 X 17 cm
  • Context cultural: Edat mitjana cristiana
  • Cronologia: Segle XV

Creu de camí de la capella de Santa Àgueda. Creu construïda a partir d’un bloc de pedra calcària i decorada per les dues cares. A l´anvers presenta la figura de Crist mort a la creu, amb el cap reclinat damunt l´espatlla dreta, les cames inclinades cap a a la mateixa direcció i els peus recolzats en el suppedaneum; subjectat per quatre claus, damunt el cap figura la inscripció del IHS (parcialment llegible). A l´extrem del braç vertical de la creu un cap d’àngel. Als braços horitzontals de la creu es representen les figuracions del Sol i la Lluna.

Al revers de la creu es representa la Verge amb l´infant Jesús, un dels temes habituals en la iconografia medieval. A la part superior un motiu vegetal i en la inferior un àngel damunt el qual reposen els peus de la Verge.

La capella de santa Àgueda es va construir a l’esplanada situada al costat de l’accés al castell. En aquesta esplanada hi havia la creu. Documents fotogràfics dels anys setanta mostren la creu coronant l’edifici conegut com "sa cuina vella", el mateix lloc que figura en el dibuix d’Hernández Sanz i en el de l´arxiduc Lluís Salvador.

En totes les esglésies rurals hi havia una creu de característiques semblants a la descrita. Normalment es tracta d’una grada que sustenta una columna de planta circular o quadrada, formada per distints cossos sobreposats. En el seu cim, s’aixeca una creu.

La iconografia del sol i la lluna són molt interessants a l´hora de datar les peces, ja que són elements habituals en les crucifixions medievals i són molt escasses després del segle XV.

Bibliografia:

  • SINTES ESPASA, Guillem; ANDREU ADAME, Cristina; HERNÁNDEZ GÓMEZ, Mª Àngels. Enciclopèdia de Menorca. Història de l´Art I. Maó: Obra Cultural de Menorca, 2004. p. 32/ il. 27; Tom Setzè  P.336.