Mocador maçònic

  • Número d’inventari: 26737
  • Material: Seda
  • Tècnica: Estampació. Feta a mà
  • Mides: Alt: 89 cm; Ample: 89 cm
  • Cronologia: Final s. XIX

Mocador de seda estampat, d´una sola peça de forma quadrada. Acabat amb una petita voreta a la part superior i inferior, mentre que els laterals tenen l´extrem del teixit.

Decorat amb simbologia maçònica, presenta una estructura molt definida. Hi ha una part central on la representació iconogràfica dels símbols podria formar un sol conjunt, encara que cada detall podria tenir un significat concret, i una sanefa amb 16 medallons circulars i 4 octogonals amb emblemes. Aquests emblemes probablement estan relacionats amb la representació central.  És la suma de tots els colors i representa el conjunt de totes les virtuts. En la part central hi ha símbols d´instruments que empraven els constructors medievals i que es relacionen amb ells: escaire, compàs, nivell, plomada. Astrals: sol, lluna, estrelles de cinc puntes, núvols. Arquitectònics i mobles: columnes (J,B), pedra en brut, ara. Antropomorfs: ull. Gràfics; G, i altres; llibre, mosaic en blanc i negre,.... en la sanefa hi ha diferents símbols: colom, espases, claus, calavera, espiga de blat, brot d´olivera, gall, llibre, i altres.

D´estructura i composició és igual que la peça n. 26736, però en aquesta predomina el color blanquinós, que en la maçoneria  simbolitza la innocència, candor i puresa.  
Segons fonts consultades,  els símbols no estan col·locats en un ordre concret ni relacionats, però ens ofereixen una mena de conjunt visual que respon a un plantejament estilístic complet. Tal vegada es podria considerar aquest mocador com un mètode que servís de recordatori amb l´objetiu de memoritzar una sèrie d´elements simbòlics.

Bibliografia:

  • ANDREU ADAME, Cristina (coord.); ISBERT VAQUER, Francesc (coord.). J. Vives Llull. L´ home i el col·leccionista. Maó: Museu de Menorca, 2001. p. 101/il. 114; La col·lecció Vives Campomar al Museu de Menorca. Catàleg de l´exposició. Treballs del Museu de Menorca, 25.