Magatzems al port de Maó
Descripción: Escena al port de Maó, a la zona del moll de llevant, entre la costa de les voltes i els magatzems. Concretament l´escena recull els magatzems anomenats de n´Estela situats al costat de la costa que comunica la ciutat amb el port (avui dia coneguda com a costa de ses Voltes), on en aquest període se situava una destil·leria. A primer terme es representen devers 112 figures que identifiquen els estaments socials menorquins de principi del XIX (burgesia, treballadors, clergat, mariners), amb la indumentària corresponent, les eines i els estris utilitzats (premsa, barrils, alambins). Després d´aquesta primera línia, la zona superior del quadre recull la costa de Sant Pere o de la Font, que encara avui comunica el port amb la zona de l´actual plaça de la Miranda, i on s´observa un edifici característic de la construcció menorquina, en el qual se situava el consolat holandès.
Inventario: 04011
Lugar de producción: Menorca
Material: Tela
Técnica: Oli
Medidas: Amplària = 203 cm
Altura = 120 cm \par\fi0\li2250\sb0 Marc: Altura = 142,3 cm
Amplària = 223,5 cm
Altura = 120 cm \par\fi0\li2250\sb0 Marc: Altura = 142,3 cm
Amplària = 223,5 cm
Contexto cultural: Edat contemporània
Neoclassicisme
Neoclassicisme
Cronología: 1835
Clasificación genérica: Pintura
Clasificación razonada: És probable que l´obra fos un encàrrec dels propietaris, per recrear-se en l´escena de la destil·lació, amb una perspectiva falsa dels magatzems però necessària per recollir tot el conjunt. S´atribueix a un artista menorquí sense identificar, que coneixia molt bé el port de Maó, la societat de l´època i els seus costums. Aquest quadre va entrar al Museu per donació l´any 1985, juntament amb un mirall del segle XIX, tipus psique. La senyora Catalina Bisbal d´Ainsa l´havia heretat d´uns familiars, el Sr. Mateo Terres Pons i Bàrbara Borràs Mercadal. El Sr. Mateo Terres va comprar l´any 1899 la casa de s´Esplanada (actual n. 2), on dalt l´escala hi havia el quadre. Aquesta casa actualment molt remodelada, l´ocupen diferents oficines, però conserva algunes habitacions amb pintures als sostres. Per les investigacions realitzades hem descobert que aquesta casa la va comprar l´any 1777 Alexandre Basilini (1745-1819), capità mercant i hisendat. L´any 1819 mor n´Alexandre, i part del seu patrimoni l´heretà en Joan Basilini, abans Joan Rey (vegeu testament d´Alexandre i annex d´Octavi Pons, "Biografia de Joan Basilini Morla (abans Rey). Entre 1822-1823 Joan Basilini va encarregar pintar el sostre del saló principal de la casa i d´una habitació contigua. L´obra fou encomanda al pintor de Ciutadella, Andreu Galbis (1797-1874). Una de les particularitats d´aquest sostre és que està signat i datat: Andreu Galbis, pintat, 1823. Les propietats d´Alexandre Basilini cedides a Joan són les seves cases de l´Esplanada i els dos magatzems del port de Maó situats a prop de la casa de sanitat. Aquests magatzems van patir l´enderrossall del penya-segat de l´any 1830. Per tant, creiem que aquesta obra va ser un encàrrec que va fer Joan Basilini en homenatge a Alexandre Basilini. Encara que els magatzems no fossin en aquest lloc, el propietari i el pintor es van permetre triar un lloc diferent que havia acabat de construir-se (costa de la Miranda, tanques del Carme i el consolat holandès). Els magatzems emmarcats en una falsa arquitectura ens mostren tot el procés de fabricació del vi i aiguardent. També la part central de l´obra hi ha uns personatges claus: un grup de tres burgesos i darrere un altre amb una lent. El personatge principal que du un abric amb xarretera l´hem interpretat com a n´Alexandre Basilini, el qual va ser comissari de Guerra dels reals exèrcits i també va aconseguir signar les paus, en nom de la corona espanyola, amb la regència algerina, juntament amb el capità Bartomeu Escudero. Els dos homes del costat, podríem ser Joan Basilini i el germà i Jacinto.
Clasificación Iconografia: Port de Maó
Escena costumista
Escena costumista
Clasificación bibliografia: NICOLAS, Joan C. de Un preciosos óleo costumbrista atribuido a Calbo ha sido donado al Museo de Menorca Maó: Menorca S. A. 1985. Diari Menorca
VV.AA. 1802 Espanya entre dos segles i la devolució de Menorca Madrid: 2002. p. 163, 356, 357/il. 234
Catàleg de l´exposició. Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturale
VV.AA. 1802 Espanya entre dos segles i la devolució de Menorca Madrid: 2002. p. 163, 356, 357/il. 234
Catàleg de l´exposició. Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturale