Motlle
Descripción: Motlle bivalv de fosa de forma ovalada al qual li manca una part. Fet de fang taronja amb imprenta d´un penjoll talaiòtic. Aquest tipus de motlles tancats d´argila també es denominen bivalvs per estar formats per dues parts diferents: una part refractària amb la que el broncista prenia la impremta de l´objecte a reproduir, aquesta part refractària es deixeria eixugar i es couria per fer-se rígida i compacta. Tindria una obertura a la part superior per on es ficaria el metall fos de forma obliqua. No hi ha canals d´aireació. Una segona part del motlle seria la que l´embolicaria, rodejant el nòdul refractari. Aquest envoltori té la funció d´aguantar les valves del motlle, absorbir els gasos i mantenir un poc el calor evitant el refredament massa ràpid de la peça. Per que el metall es repartis per tot el motlle s´apretava per alliberar el gas. Abans de tirar el metall fos s´havia de calentar el motlle per llevar tota la humitat i el risc de provocar bimbolles que farien explotar el motlle. Per recuperar l´objecte metàlic s´havia de rompre el motlle d´argila per la qual cosa només es podia emprar una vegada. La peça que sortiria seria un penjoll talaiòtic de bronze d´una plaqueta corniforme.
Inventario: 09280
Lugar de hallazgo: Binicalaf
Lugar de producción: Menorca
Material: Terra cuita
Técnica: Encunyat
modelat
modelat
Medidas: Llargària = 5,8 cm
Gruix = 1,8 cm
Amplària = 4,75 cm
Gruix = 1,8 cm
Amplària = 4,75 cm
Contexto cultural: Talaiòtic final
Cronología: 550[ac]-123[ac]
Clasificación genérica: Motlles
Clasificación razonada: Aquest tipus de motlles tancats d´argila també es denominen bivalvs per estar formats per dues parts diferents: una part refractària amb la que el broncista prenia la impremta de l´objecte a reproduir, aquesta part refractària es deixeria eixugar i es couria per fer-se rígida i compacta. Tindria una obertura a la part superior per on es ficaria el metall fos de forma obliqua. No hi ha canals d´aireació. Una segona part del motlle seria la que l´embolicaria, rodejant el nòdul refractari. Aquest envoltori té la funció d´aguantar les valves del motlle, absorbir els gasos i mantenir un poc la calor evitant el refredament massa ràpid de la peça. Per que el metall es repartis per tot el motlle s´apretava per alliberar el gas. Abans de tirar el metall fos s´havia de calentar el motlle per llevar tota la humitat i el risc de provocar bimbolles que farien explotar el motlle. Per recuperar l´objecte metàlic s´havia de rompre el motlle d´argila per la qual cosa només es podia emprar una vegada. La peça que sortiria seria un penjoll talaiòtic de bronze d´una plaqueta corniforme.
Clasificación bibliografia: MOHEN, J.P. Metalurgia prehistórica. Introducción a la Paleometalurgia Barcelona: Ed. Masson SA 1992. p.120-125