Vista de la ciutat i port de Maó

  • Número d'inventari: 04182
  • Autor: Giuseppe Chiesa Barati (Ligúria, 07.11.1720 - Maó, 20.11.1789)
  • Material i tècnica: Paper, tinta, dibuix
  • Mides: Alt: 25,4 cm; Ample: 65,7 cm
  • Cronologia: 1765 [ca]

Vista pressa de la banda nord del port (drassanes), on dibuixa la zona del port amb major activitat (molls de ponent i llevant) i la ciutat de Maó. En primer terme, personatges minúsculs que passegen i una festa popular al costat de l’edifici de l’arsenal. En segon terme l’activitat marítima i comercial del port, amb embarcacions angleses i espanyoles El darrer plànol l´extensió de la ciutat, que va des de l´església de Sant Francesc fins el convent del Carme, destacant els edificis més singulars: palau del governador, portal de Sant Roc, la torre del rellotge.

Uns altres elements arquitectònics que es poden apreciar són els molins, nou en total, dels quals avui en dia en queden pocs, i la petita murada que voltava Maó a la part de la mar, que consistia en un mur baix per raó de la seva posició damunt el penya-segat.

A la part inferior, a la zona dels moll de llevant, i d’esquerra a dreta: la consigna, els magatzems de particulars, la  riba mercantil, el pla de baixamar, els forns, el magatzem de provisions, Sant Pere de Baixamar i les costes de Baixamar i Vella. A la zona del moll de ponent: l´anomenada riba reial o del carenatge.

Destaca baix la costa des General, la gran quantitat de gent. Es veuen unes barques que arriben al moll i  segurament transportaven el duc de York.

Enmig del títol veiem el blasó central coronat amb el suport tradicional de l´escut reial britànic: unicorn a la dreta i lleó a l´esquerra; en el qual es descriuen les armes reials de la Gran Bretanya.  Enrevolta el blasó la inscripció: "Honny soit qui mal y pense", i baix l´adorn d´una cinta amb la invocació:" Dieu et mon droit".  

El pintor dedica el dibuix a Eduardo Augusto Duque de York,  germà del rei Jordi III d’Anglaterra (1738-1820) , mort el 1767. L´any 1763 en un viatge que fa per visitar Itàlia, amb el seu vaixell insígnia Centurion, fa una escala tècnica al port de Maó entre els dies 11 i 17 de novembre. Durant la seva estada a Menorca, va ser rebut per les autoritats, va visitar el castell de sant Felip i va assistir a una recepció oferta pel governador Johnston.

Aquest dibuix s´inclou dins una de les temàtiques més conegudes i introduïdes a l´illa pel pintor: les vedutes. Chiesa provenia d´Itàlia, on les vistes al natural eren uns dels temes  més destacats de les escoles provincials.

Bibliografia:

  • ALEMANY, Joan. Els gran ports de les Balears. Barcelona: Lunwerg, 2001. p. 110-111
  • ANDREU ADAME, Cristina. Adquisició d´una obra de Giuseppe Chiesa per al Museu de Menorca. Maó: Ateneu de Maó, 1992. Revista de Menorca. p.23-28.  
  • VV.AA., 1802 Espanya entre dos segles i la devolució de Menorca. Madrid: 2002. p.158-271; Catàleg de l´exposició. Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturales.